Entrevista 5,6 | Light Painting | Pedro Real

Avui tenim a Pedro Real a les preguntes de Cinc amb Sis, 5 preguntes per a tots els convidats, i 6 preguntes de la seva especialitat!

Parla'ns una mica de tu, d'on ets, altres aficions, treball, etc 

Sóc de Madrid, encara que actualment visc a la província de Toledo, en un poble limítrof amb Madrid, perquè el dia que ens vam posar a buscar casa era el boom immobiliari, estava tot impossible, i vam decidir anar-nos una mica més als afores, i aquí estem, en un poblet molt tranquil, a 40 minuts del centre de Madrid. Sóc fotògraf, actualment treballo en una empresa dedicada al món tèxtil, i ara mateix m'ocupo de tota mena de fotografia per a la pàgina web, ecommerce, i el que faci falta per a empreses.

5 Preguntes generals

Com vas començar amb la fotografia nocturna i/o light painting? 

En el seu moment vaig estudiar fotografia, i quan vaig acabar els estudis el primer treball que em va sortir, no tenia res a veure amb la fotografia, era en el sector de l'alumini, instal·lant finestres, i allí vaig estar 15/20 anys treballant. Va arribar el boom immobiliari, em vaig quedar sense treball, va tocar reformar-se, i vaig entrar com a mosso de magatzem en l'empresa que estic ara. Els caps en assabentar-se que era fotògraf em van anar donant treball a poc a poc de fotografia, els agradava el que feia, i van considerar que em quedés jo amb tota la fotografia. Vaig acceptar l'oferta, i són 10 anys ja que porto en aquesta empresa. Com tot el que vaig estudiar en el seu moment era analògic, vaig decidir apuntar-me a cursos i entrar una mica en l'era digital per dir-ho així, perquè quan jo vaig estudiar fotografia el Photoshop no existia, i amb uns cursos de retoc, i altres del món digital, em vaig posar al dia. En aquests cursos vaig conèixer a gent, molts dels quals avui dia són bons amics. Un dia ens va comentar un d'ells que tènia un amic que feia fotos en l'hora blava, que si volíem anar. Vam anar a fer una nit fotos i vam tornar flipant, un cop de llanterna en la façana d'un edifici, el cel estrellat... I jo vaig dir que bonic es veu el cel, les estrelles, m'agrada!! Vam tornar a repetir, i a poc a poc vas entrant en el món i t'interesses per saber una mica més, i vaig acabar fent uns cursos per a saber com il·luminar, i com es fa tot. Vaig fer a un taller del Nen de les Llums, Dario Cuesta, Noctogramas, i sobretot, el que per a mi ha estat el que més em va obrir els ulls, Carles Calero, persona que admiro i m'ha ensenyat moltíssim. És evident que vaig molt al seu estil en la fotografia Light Painting. I a poc a poc vas fent les teves sessions, vas desenvolupant fins que, avui dia, ja són unes quantes sessions a l'esquena. Porto quatre anys fent Light Painting des que em vaig iniciar, i be, gaudint molt.

Quins articles mai falten en la teva motxilla?

Les llanternes evidentment jajajaja Si dónes un repàs a les meves fotografies, sóc bastant simple, no em complico molt la vida, i el que més treballo és la fibra i els tubs. I després sempre porto de tot, anar ficant coses, però sóc dels de menys és més, pel fet que m'agrada poc efecte, i si la ubicació la puc treballar també, la treballo amb unes caixes de llum, punts fixos de llum. Quan puc ho faig a mà amb llanterna, i quan no puc, calculo el temps d'exposició, si la foto dura 30 segon, que la llum sigui molt tènue, i als 30 segons dóna la llum que jo vull. Però la fibra i els tubs mai em falten.

Quines són les teves influències i els teus referents? 

Evidentment Carles Calero la meva influència i referent, i a part, la manera d'il·luminar de Dario Cuesta, és d'aquí de la zona centre, per qui no el coneix, i si vas a un dels seus tallers, et descobreix moltes maneres d'il·luminar. Bàsicament en ells dos em baso en la meva manera de treballar la il·luminació i els efectes. Després si vas veient més fotògrafs, vas coneixent a més gent, et vas interessant per altres coses, les proves, i si t'agraden les fiques en les teves fotografies, les proves i no surten, dons no m'obsessiono. Hi ha un home, Dave Worden, de Canadà, em fixo en algunes coses del seu treball, encara que ell treballa molt el foc i jo no el treballo i il·lumina amb flaix a models, jo no treballo amb flaix, bastant tinc en el treball jaja Al final absorbeixes una mica de cadascun, una miqueta de tots, mai es deixa d'aprendre i sempre és bo conèixer.

Quin és el teu major somni fotogràfic? 

El que estic vivint ara mateix és un bon somni la veritat. Com a fotògraf de moda, et podria dir que vull ser el millor fotògraf de moda, sortir en entrevistes i tal, però bé, vaig fent les meves fotillos, he aconseguit sortir en la revista Forves, una revista que s'edita a Àustria, Alemanya... tot el centre d'Europa. Va ser una sessió de fotografia que li vam fer a una model que es mou moltíssim, i bé li vam fer aquestes fotografies, que les hi van demanar per a treure-les en la revista, sorpreses que et dóna la vida. A part alguna revista més que ha estat a través del treball, que no és que et nomenin, però t'agrada veure el teu treball en revistes. I el que estic vivint ara no ho estic buscant, està sortint m'ho estic trobant, i no pretenc viure del Light Painting, però si sortir amb la mateixa il·lusió que em va fer el primer dia que vaig sortir a fer fotos, amb la qual cosa, m'és igual el que pensin o no pensin, però això és un gust per a mi, ho estic vivint ara, i sóc molt feliç fent aquest tipus de fotografia.

On i amb qui has après més?

Amb Carles Calero, a part d'assistir una un taller impartit per ell, algunes vegades que ha vingut aquí a Madrid m'ha trucat, hem quedat, i hem passat potser dues o tres nits de fotos. He après molt d'ell, tampoc conec a molts fotògrafs en persona, ara a Canals és una bona oportunitat per a conèixer a molta gent en persona i fer contactes. I per aquí per la zona centre, està molt marcat l'estil de fotografia, molt pocs que els dongui per treballar amb models i vas coneixent poquet a poc, almenys jo, a causa de l'estil de foto que m'agrada, no és per a estar amb molta gent. Em fa la punyeta quan quedes amb els amics i intentes fer un contrallum intentant no donar la fogonada de llum a la teva càmera, a la resta li donaràs si o si. Llavors toca repetir, repetir i repetir, foto per a un, foto per a l'altre, que entre amics es fa, però quan coneixeràs gent canvia tot molt. Una, dos, tres càmeres les pots ajuntar bé, però últimament també és veritat que quan anem amb amics, cada cop trec menys la càmera i em preocupo més a ajudar i que s'emportin les seves fotos i després ja si em poden enviar el raw perfecte. 

I el lloc, realment m'és igual, ara amb el confinament teníem fins a les 12 de la nit, i hem estat justos de temps últimament, i el que vaig fer va ser muntar-me jo els meus propis escenaris i m'he muntat les meves mogudes en un lloc fosc, he fet les meves fotos, i no m'ha fet falta el tenir un lloc espectacular per a fer la foto.

6 Preguntes Light Painting

Generalment fabriques les teves pròpies eines i les compres? 

Generalment les compro o me les deixen, perquè no sóc gens manetes per a aquestes coses, si ho sóc per a unes altres, però en el tema d'electrònica sóc dolentíssim. Fins i tot, m'arriba a interessar, m'ho expliquen, i al matí següent ja se m'ha oblidat, no sóc gens bo en això. Si que m'he fet alguna ximpleria d'eina i tinc una persona que em fa cosetes també, bé, tothom que intenta ajudar fent alguna cosa, però el 90% de les eines són comprades.

Quina és la teva font d’inspiració? 

Et diré la veritat, sóc una persona a la qual se li obliden els noms, la meva dona em diu que tinc memòria de peix. Miro Instagram, Pinterest... i m'inspiro en el que veig, i no em quedo amb el nom de ningú. Puc haver fet coses que li ho he vist a algú però no em recordo del nom, sorgeix, el faig i ja està. A Pinterest per exemple, veig una il·lustració, veig que això el puc dur a terme i ho faig, veig fotos d'altres fotògrafs i ho faig, aprendre mai es deixa d'aprendre, intentes fer-ho, hi ha vegades que surt i altres que ho deixes per impossible. Però realment és això, no tinc “inspiradors” fixos, vaig una mica per lliure.

Treballes amb models? (si - Com contactes i consells) (no - Referències que utilitzes per a guiar-te i crear en l’espai) 

Si, treballo amb models. Contacto amb models a través de xarxes socials, em vaig fer compte en LitMind posava anuncis, i a vegades a Instagram, quan ha caigut una models per exemple estem a dijous i em diu que per al dissabte no pot. En aquest cas, busco urgentment a algú. Però sobretot, a través de xarxes, encara que actualment, com ja disposo d'una agenda de models, els pregunto, em preparo un mes abans, vaig quedant amb ella, i perquè no sigui a qui truco, aquest cap de setmana a aquesta, aquest altre a aquesta, així ja el tinc planificat amb antelació, anem parlant per a un dia concret. Els inicis van ser bastant difícils perquè estàs aprenent, ets molt ninexpert, i clar, tu quedes amb una persona perquè s'emporti les seves fotos a casa. Si quedes amb aquesta persona, veu que estàs practicant... Li dónes fotos que al principi molen, però amb el temps veus que no molaven tant, però cal intentar fer una bona feina des del principi. I després, quan contacte amb elles sense conèixer-les, des del principi parlar tot el que pugui, ensenyar les meves xarxes socials perquè tinguin informació sobre mi, i sobretot intentar convèncer (en el bon sentit). Va ajudar molt en el seu moment que es vingués la meva dona, ja que moltes models, venir-se sense conèixer-te de res, que vénen soles, i te les emportes a un lloc abandonat i a les fosques... Jo... Flipo una mica amb això. També contactar amb maquilladores, que no poden venir sempre, però a les models els mola molt que vingui maquilladora, i quan fas un grup de WhatsApp i fiques a tothom, es posen a parlar entre elles, i és com dir, ja només em falta fer la sessió. Gràcies al grup, moltes vegades es veu a la model còmoda, i després ja em toca a mi el dia de la sessió, a complir i portar un termo de cafè calent, una mica de dolç, preguntar si són veganes, vegetarianes o tenen algun tipus d'al·lèrgia o intolerància, per a poder portar alguna cosa de picotejar. Estar molt damunt, en qüestió d'atendre, no arribar a ser pesat, però si que es pretén, que el dia de demà, moltes es coneixen entre elles, si parlen per a futures sessions, que tinguin una sensació bona.

Amb quina sessió o projecte has suat més i amb quin estàs més satisfet/a?

Fa poc em va passar, que en una sessió (porto una mostra per a Canals), va ser complicat, vam anar a un estudi, un local dividit, era un body paint i just quan vaig anar a encendre els flaixos, que ja havia acabat la maquilladora, vaig encendre el primer flaix i va saltar la llum... La caixa del general estava en el local del costat... I no teníem les claus, clar, ens quedem a les fosques total. Per sort portava l'escàner d'Alberto Cano, el vaig treure, i amb una suada impressionant de la calor i els nervis, em vaig posar a fer fotos amb l'escàner com un boig i el resultat ha estat que ni me l'esperava.

Tens una metodologia de treball concreta a l'hora d'il·luminar o de tractar l'espai? En què es basa? 

El mètode que utilitzo generalment és buscar en la localització l'enquadrament que vull, i ja arran de l'enquadrament, estudiar una mica com il·luminar tot. Si és un edifici el que tinc al fons, el primer que faig és buscar un cel correcte al meu gust, i a partir d'aquest moment, començo a adaptar-ho tot, il·luminació d'espai, model, tot. A l'hora de treballar, primer model, després efecte, això el 95% de les vegades. Alguna vegada si que ho faig a l'inrevés, però generalment treballo així. Si estic jo només i no tinc a la model ficada en una zona fosca on si es mou no es noti perquè l'he deixat marcada en el sensor, llavors poso llums fixes per a il·luminar la ubicació, i sinó la llanterna. És veritat que amb llanterna és un currazo, però veure el resultat final, val la pena.

Alguna anècdota que sempre recordis?

Si, he tingut diverses, no moltes perquè em moc per llocs “segurs”. M'he arribat a trobar gent caminant a les tres de la matinada pel camp que estan fent una passejada, flipes, i parles amb ells perquè no s'espantin. I una graciosa que ens va passar, va ser en un poble molt petit de Segòvia, i aquella nit quedem els amics a fer fotos d'una ermita i era la part de fora d'un cementiri romànic. Jo vaig arribar l'últim, ja gairebé de nit, i als afores del poble vaig veure un grup de gent que se'm van quedar mirant, jo passava a poc a poc, i vaig mirar al front i vaig veure una llanterna, eren els meus amics. Vam anar cap allà, vam esperar que enfosquís, vaig anar a la part de darrere, i vaig escoltar bullícia de la gent dient no se que de la Guàrdia Civil. Clar, em vaig acostar on teníem les càmeres i ho vaig comentar, d'acostar-nos als del poble, parlar amb ells, i que es quedin més tranquils. Vam anar amb un altre company, Julián, a parlar amb ells i amb la intenció de no espantar, clar, vas vestit de negre i directe a ells, vam aparcar el cotxe a uns metres d'ells, vam baixar dient bona nit segons sortiem del cotxe, ens vam anar apropant a ells, i ens va fer gràcia, perquè a mesura que ens acostàvem a ells, el grup retrocedia cap endarrere, i es va quedar una única persona al capdavant, com... li ho deixem a ell. I va resultar que aquest home era el rector del poble, que el van deixar a ell només. I l'home ens preguntava que estàvem fent, no entrava en raó lògicament, i ens va dir que havien avisat a la Guàrdia Civil, i que si li donàvem el DNI, a la qual cosa li vam respondre que no, no tènia motius per a donar-li el nostre carnet d'identitat. I la gent d'allí dient que perquè no li volíem donar el DNI si era el rector, la cara li va canviar en dir-li que jo no li donava el meu carnet d'identitat perquè ell no és la llei... Això va sonar a hòstia... L'home es va quedar allà, mig espantat, i com ja havia trucat a la Guàrdia Civil, nosaltres vam tornar allà, tranquils sense fer res que no es pogués fer, i quan va arribar les Guàrdia Civil va ser una altra sorpresa més... Quan apareixen eren una espècie de Mortadelo i Filemó, que em disculpi qui ho llegeixi, però va ser una cosa còmica perquè va arribar una parella de la Guàrdia Civil, una de les dues persones normal i corrent, però la parella que anava amb ell era un noi que el vam veure que era massa jove, súper prim, li quedava l'uniforme com tres talles gran, i  vam arribar a pensar, que a l'ésser una zona de pobles molt petits, amb una caserna per a diversos pobles, pensem que eren pare i fill, que va treure al fill del llit, posa't l'uniforme que et véns amb mi... Almenys ens va donar aquesta sensació. El major ens va demanar el DNI, li ensenyem les càmeres i les fotos, va dir que val i va marxar.

Facebook: https://www.facebook.com/pedro.real.54

Instagram: https://www.instagram.com/pedrorealb/

Comentaris

Sense comentaris

Deixi el seu comentari

Domingo Lunes Martes Miércoles Jueves Viernes Sábado Enero Febrero Marzo Abril Mayo Junio Julio Agosto Septiembre Octubre Noviembre Diciembre
close Cistella de la compra

Nou compte