Entrevista 5,6 | Fotografia Nocturna | ZakiePhoto

Avui tenim a ZakiePhoto a les preguntes de Cinc amb Sis, 5 preguntes per a tots els convidats, i 6 preguntes de la seva especialitat! 

Parla'ns una mica de tu, d'on ets, altres aficions, treball, etc 

Em dic Tomas Hueso, Zakie Photo en xarxes socials, el meu treball no és la fotografia encara que estic generant alguns ingressos a través d'ella. La fotografia la tinc com una afició, però si que faig algun taller, de manera més individual, sense donar molta publicitat, o bé gent que contacta amb mi que volen que els ensenyi. Però si que volem que des de CazandoLuz arribar a més, organitzar algun taller amb una mica més de gent, sense ser massa. La idea és poder separar la fotografia almenys amb el projecte de Cazandoluz, sempre a nivell aficionat, tampoc tenim un pla a llarg termini, de per exemple deixar la fotografia per a dedicar-nos a Cazandoluz, perquè no seria possible. Personalment si que vull dedicar-me professionalment a la fotografia, i de fet estic començant a fer bodes i a fer fotografia esportiva, amb l'empresa PhotoXperience, que encara no és empresa, simplement un projecte, però mentre no superis els ingressos mínims i no sigui un treball habitual tampoc fa falta ser empresa. Amb PhotoXperience vam estar en la Ferrari Challange, en la Nascar, que si que vam tenir uns contractes que ens va tocar declarar, i accedim a MotoGP, intentem contactar amb equips, i a veure si a partir d'això podem treure alguna cosa. I aquest projecte el porto al costat de Luís Gomez, que tots dos som PhotoXperience. A nivell personal estic començant amb tot el tema de les noces, si que és veritat que fa temps que estic amb el retrat, però no els publico perquè no m'agrada mostrar retrats, mostrar a altres persones els seus moments més íntims diguem, perquè des del meu punt de vista són els seus moments. El que si m'agrada mostrar és el paisatge, aquesta afició és la que més gaudeixo, la resta me'l prenc més com un treball. No descarto en un futur haver de fer una xarxa social per a mostrar aquest tipus de treball, perquè al final, avui dia, si no tens una xarxa social que mostri el que estas fent, és difícil que contactin amb tu. Aquestes coses intento fer-les per publicitat, boca a boca, targetes, etc. La meva idea és deixar el treball que tinc ara mateix, que estic molt cremat, i en un futur que no crec que sigui molt llunyà, dedicar-me 100% a fer noces, i si pot ser, a fer alguna cosa d'esportiva.

5 Preguntes generals

Com vas començar amb la fotografia nocturna i/o light painting? 

Jo realment treballo de 8 del matí a 7 de la tarda, i la fotografia m'ha agradat des de sempre, però va arribar un moment que em va atrapar, molt més del que estic atrapat ara, era un vici, i a l'hivern, tenia la necessitat de crear contingut, havia vist algunes imatges d'aquest estil, em cridaven molt l'atenció, i vaig veure una manera de poder fer fotos tots els dies de l'any sense problemes, encara que a l'estiu em costa més, perquè m'haig d'esperar més tard o caps de setmana per a poder fer alguna cosa. Però a l'hivern, puc fer fotos directament en sortir de treballar, me’n vaig a la platja o qualsevol localització i ja puc fer fotos. Després ja vaig començar a descobrir les llumetes i et vaig descobrir a tu. De moment no tinc moltes fotos de Light Painting, i no les he ensenyat per vergonya jaja

Quins articles mai falten en la teva motxilla?

Dues càmeres, una que és la bona, la Canon R6, i l'altra que vull cremar, la Canon M, una càmera antiga que la deixo fent timelapse, circumpolar, que estarà tota l'estona treballant. Amb la M6, la que més vull, va tota l'estona amb mi. Si parlem d'objectius, l'11 mm de Irix, el 15 mm de Irix també, i no falta el 17-40 L ni el 35 mm fix de Canon tots dos. Són les quatre lents que més utilitzo per a paisatge, sobretot l'11 mm i el 15 mm, per la lluminositat i per la bona qualitat que pots treure amb tots dos. A part d'això, una llanterna que canvia de color, i el intervalómetro, el trípode.

Quines són les teves influències i els teus referents? 

M'agrada molt Juliol Castro Pardo, és un fotògraf nocturn que ha aconseguit molts esments honorables en concursos internacionals, i crec que té una gamma cromàtica que és molt de veure, m'agrada molt el seu treball. Hi ha un altre perfil, que es diu Juan Selecta, que m'agrada moltíssim. Però el meu major referent en fotografia de paisatge és el meu company Hector, ell és qui em va introduir en la fotografia, jo no vaig començar en la fotografia ni perquè m'agradés ni perquè em cridés l'atenció, m'agradava fer fotos amb el mòbil i poc més, però vaig tenir un accident i arran d'aquest accident vaig haver de deixar el meu esport, que era el ciclisme i vaig entrar en una depressió sense saber que fer, i la fotografia em va donar aquesta llibertat d'anar a la muntanya i explorar. Hector va ser qui em va motivar a començar. A part d'això, treballa les fotos… crec que té un cervell que és fora del normal, de seguida ho agafa tot i estudia molt, fa dues fotos a l'any, però són dos fotons, em fixo molt en ell.

Quin és el teu major somni fotogràfic? 

Porto un parell d'anys buscant-lo i és anar a Islàndia… Reservem el vol, ens va enxampar el Covid i ens va tocar cancel·lar-ho tot. Enguany volíem intentar anar una altra vegada i no vam poder perquè seguim sense tenir-ho clar… Esperem que l'any que ve pugui anar a fer Aurores Boreals que és un somni que tinc.

On i amb qui has après més?

He après sent autodidacta, i aprenc molt dels meus amics. Em fixo en els meus referents i vaig aprenent. On més he après és en el dia a dia, a sortir amb els meus amics, amb el grup de fotografia d'aquí a València, i sortim bastant sovint, vulguis o no, quan estàs començant ells et van dient els paràmetres, els poses, i al final, la fotografia és creativitat, i el que et desmarca respecte a uns altres no és l'execució, sinó la idea que tens al teu cap. Els paràmetres al cap i a la fi, sempre seran molt semblants, però el que distingirà és l'enquadrament, el qual tens al teu cap. És molt interessant fer cursos, si que he fet algun, tinc llibres com el de la teoria del color, em vaig formant, però el que més t'ensenya és el dia a dia, sortir una nit estrellada, i a la nit següent tot ennuvolat, que faig? Els paràmetres són totalment diferents, vas associant.

6 Preguntes Nocturna

Com planifiques les teves fotografies? 

Sóc bastant original, no em fixo en les fotos dels altres, si per exemple veig una foto en Instagram, no li preguntaré d'on és aquesta foto per a intentar fer una semblant o igual, el que faig és indagar en internet, pobles abandonats, coses que ja he conegut per la bicicleta, o rutes, i vaig buscant amb Google Maps, veient els accessos i tot, planifico amb Light Pollution Map per a veure si tinc molta contaminació lumínica, d'on ve i tot això, i amb Photopills, per a veure per on sortirà la Via làctia, la lluna o el que sigui. Planifico així, en aquest ordre, faig una cerca de llocs, miro contaminació lumínica i finalment Photopills.

Quin lloc consideres de visita obligatòria per a algú que fa fotografia nocturna?

Belchite, no he anat però vull anar, és un lloc molt guai. Però amb el tema del Covid, a “lo tonto”, s'han perdut dos anys de gaudi. Ho vaig mirar fa uns tres anys, ho vaig anar deixant passar i no he anat. Una altra zona que està molt bé, la Serra de Buda té molts racons, ermites deixades del temps. La Mola de Cortes, la zona dels ganivets ara s'està posant molt de moda, ja he estat diverses vegades per allí. Ara estic descobrint l'embassament de Contreras, vaig estar el divendres, em va flipar, i vull tornar aquest divendres, buscant una bona localització per a via làctia.

Llum natural o artificial?

Normalment intento fer-ho el més natural possible, si que és veritat que hi ha situacions que és impossible i toca il·luminar amb llanterna, per això la porto en la motxilla, però si és possible, intento il·luminar amb temps o pujant ISO. Faig paisatge, i m'agrada amb llum natural. Si faig una ruïna si que m'agrada posar una llum en contra, alguna llum vermella, que en postprocessament és molt fàcil fer-la ataronjada, o jugar fàcilment amb aquesta tonalitat.

Si poguessis triar a qualsevol fotògraf/a per a anar a fer fotos, qui i on?

Uf… Et seré sincer, amb la persona que més ganes tinc d'anar a fer fotos és amb Hector, no amb qualsevol famós, sinó amb el meu amic Hector perquè és el meu millor amic, m'he criat amb ell i per circumstàncies de la vida, jo estic en València i ell a Madrid, té un fill i quan ve per aquí, que són vegades comptades a l'any, o està amb el fill o té mil embolics, i sortim, però no l'aprofitem, anem una mica a contra rellotge. Jo fent fotos gaudiré, si la foto queda malament sempre puc tornar, però si estic amb una persona vull gaudir. Hector és molt… sempre vol l'enquadrament perfecte, així que el portaria a lloc on més m'ha impactat, jo repetiria la foto només per a veure, no vull sortir a investigar, ja que només surto un dia amb ell, me'l portaria al lloc que més m'agradi, i ara mateix és a Contreras, que em va agradar molt el lloc i sinó a la zona dels ganivets. També m'ho podria portar a l'embassament de Tous, que no es coneix molt, però de l'altre costat on vam estar, per un camí que s'accedeix amb 4x4, que hi ha una corba molt tancada que coincideix amb el centre galàctic a principis de la via làctia. En resum, m'ho portaria a un lloc que li mola, encara que jo ja tingui foto, ja que el veig molt poques vegades a l'any, que la hi gaudeixi.

En les teves sortides fotogràfiques nocturnes, sol/a o acompanyat?

A les nocturnes solc anar acompanyat sempre, si vaig sol vaig al costat, molt a la vora, si em vaig una mica més lluny no m'agrada anar sol. Hi ha vegades que sí, necessito anar sol per a desconnectar, però solc organitzar-ho durant la setmana intento anar-me almenys amb una persona. Amb dues persones persones podem molestar-nos, amb una solem compenetrarnos bé. Suposo que els passarà a molts fotògrafs nocturns, si vols anar a fer la foto quan sou més de dues comença a ser impossible, un encén la llum, un mou enrere, un altre avança, i al final t'emportes els riures però et tornes sense la foto.

Generalment, les teves fotografies tenen només revelat o també edició? 

No m'agraden els foto muntatges, ara, depèn de cadascú una doble exposició ho és o no. En alguna foto hi ha doble exposició ja que les llums no hi ha manera de recuperar-les i tenir la via làctia en condicions en una sola presa. Normalment sí que solc fer una presa i intent controlar per a poder treballar un sol arxiu de manera més còmoda. Les circumpolars les solc fer unint fotos, perquè de tirada, generalment surto amb gent, i si la faig continua, potser una altra persona s'ha d'emmotllar al que jo vulgui fer, t'encén la llum o qualsevol cosa. Per això deixo la Cànon M fent fotos en una cantonada, i si en una presa surt alguna llum llevo aquell terra. Són les úniques vegades que ajunto fotos, quan no dóna de si el rang de la fotografia i quan faig circumpolars. No sóc d'afegir ocellets ni a mi, jo si surto a la foto és perquè realment era allí.

web: https://tomashuesofotografia.es

web cazando luz: https://cazandoluz.com

web photoxperience: https://photoxperience.es

Instagram: https://www.instagram.com/zakiephoto/

Facebook: https://www.facebook.com/tomas.hueso.10

Comentaris

Sense comentaris

Deixi el seu comentari

Domingo Lunes Martes Miércoles Jueves Viernes Sábado Enero Febrero Marzo Abril Mayo Junio Julio Agosto Septiembre Octubre Noviembre Diciembre
close Cistella de la compra

Nou compte