Entrevista Cinc amb Sis - Light Painting - Yoly Hermida Díaz - YHD

Avui tenim a Yoly Hermida Díaz a les preguntes de Cinc amb Sis, 5 preguntes per a tots els convidats, i 6 preguntes de la seva especialitat! 

Parla'ns una mica de tu, d'on ets, altres aficions, treball, etc

Sóc Gallega resident a Balears, vaig començar els meus estudis amb la informàtica, que em van portar a utilitzar el photoshop, i a partir d’aquest punt em vaig començar a interessar per la fotografia. He estudiat totes les modalitats que pot haver-hi en fotografia i això m'ajuda a tenir més control en les meves escenes, ja que considero que necessites conèixer el món de la fotografia per a poder compondre i fer que la teva imatge parli per si sola. Les meves aficions són tot relacionat a la tecnologia i el cinema i crec que això es nota en la meva obra. 

5 Preguntes generals

Com vas començar amb la fotografia nocturna i/o light painting? 

En el Light Painting vaig començar quan estudiava història de la fotografia en el cicle de fotografia artística, vaig descobrir el treball de Marey. Les seves imatges em van captivar i a partir d'aquí vaig començar a indagar. Vaig trobar el curs en línia del “Niño de las luce”, l'any 2012, ja que en aquells dies no existien tutorials de la tècnica, era com un secret ben guardat a més de que no existien tants avanços com tenim avui dia, després del curs vaig anar descobrint els tutorials de Mario Rubio i posteriorment em vaig comprar el seu llibre del fotògraf en la nit, per a poder guiar-me millor amb les hiperfocales. 

Quins articles mai falten en la teva motxilla?

Càmera, objectiu angular, trípode, disparador, targeta de memòria, sapata trípode això és el més indispensable ja que se m'ha oblidat més d'una vegada. D'eines de llum, la qual cosa mai em falta és la meva Led Lenser MT14, la Maglite 3D, i com no la meva barra Tetris i la fibra òptica quadrada amb els seus respectius adaptadors. Això clarament seria per a fotografia exterior. 

Quals són les teves Influències i els teus referents?

Com a principals referents tenim a Étienne-Jules Marey i Georges Demeny 1889, Frank Gilbreth 1914 i Gjon Mili. Aquests fotògrafs han estat bastant importants per a mi per la seva evolució en aquest món de la fotografia. Posteriorment, amb treballs analògics, vaig trobar a Dean Chamberlain, que té un treball molt representatiu. Fora d'aquests referents nomenats, com no, el Niño de las luces, ja que els meus començaments han estat amb ell. La resta de referents els trobo en qualsevol mena de fotografia Irving Penn, fotògraf de moda, té una sèrie de natures mortes que m'ha inspirat moltíssim. 

A més a més, de referents en el món del cinema, els més influents en el meu com en la majoria de la gent han estat Hitchcock i Kubrick. 

Quin és el teu major somni fotogràfic?

Per grandària realment, seria un gran honor poder repetir el Proyect Mapping que he realitzat en el congrés de Largaexposicion d'Ares, a Galícia en el 2019. 

Es tractava de realitzar una projecció en la façana del monestir jugant amb els arcs d'aquest, usant diferents vídeos projectant-se i realitzant Light Painting a temps real mentre es visualitzava en la façana. De tal forma que tots els assistents poguessin participar i gaudir de la instal·lació a nivell performance. M'encantaria poder tenir l'oportunitat de realitzar-ho de nou amb més espai i amb més temps. 

On i amb qui has après més?

Considero que la millor manera d'aprendre és cadascú sol amb la seva càmera i les seves llums, i és el que he realitzat a part de repetició, i repetició, i repetició, i repetició, i repetició, i repetició, i repetició. 

6 Preguntes Light Painting

Generalment fabriques les teves pròpies eines o les compres?

Gairebé sempre he realitzat les meves pròpies eines utilitzant materials que tenia per casa com ampolles, cartó, cartolines... Sempre he realitzat manualitats per a aquesta mena de coses. Evidentment amb els anys vas millorant aquest tipus d'eines i també les millores tecnològiques ajuden al fet que aquestes eines siguin millors, a part de comptar amb la teva col·laboració. 

Quina és la teva font d'inspiració?

Des d'Instagram a Pinterest veient treballs d'altres artistes, d'altres branques, com pot ser el disseny gràfic dels 80/90 m'atreu bastant. 

Treballes amb models? (si - Com contactes i consells) (no - Referències que utilitzes per a guiar-te i crear en l'espai)

No, solc treballar en estudi, m'atreu més la fotografia de producte. Els objectes o productes no es mouen, ni es queixen i no es cansen, per la qual cosa pots repetir les vegades que consideris. Les referències que tinc són a partir dels meus coneixements de fotografia de producte i sobre la base de les necessitats es crea d'una manera o d'una altra. 

En quina sessió o projecte has suat més i de quin estàs més satisfet/a?

Amb el què més he suat, sens dubte, Hitchcock, ja que tenia un termini de lliurament, una obra final i una exposició. A més de que alguna fotografia m'ha arribat a portar 3 nits seguides. I aquest projecte sí que ha estat amb models. Amb el qual més satisfeta estic és amb els vegetals lluminosos, ja que quan ho vaig començar no sabia encara les possibilitats que hi podria treure. 

Tens una metodologia de treball concreta a l'hora d'il·luminar o de tractar l'espai? En què es basa? 

Com a metodologia a l'hora d'il·luminar, considero que tinc una manera d'il·luminar una mica diferent a la resta de light painters, ja que en el seu moment, en una sortida nocturna amb Tom Hill m’ho va comentar. A l'hora d'il·luminar moc la llanterna de tal forma, que sembla pintat amb brotxa i considero que és una marca de la casa. 

Alguna anècdota que sempre recordis?

Com no, l'anècdota, en una sortida a Galícia, juntament amb la gent del congrés de Llarga exposició, Mikel i Marcos, a més d'Iris Shyroii, que va ser molt graciosa i terrorífica. En una fotografia d'Iris em va demanar que baixés amb una llanterna vermella a il·luminar les escales amb un contrallum, de tal forma que jo vaig baixar amb una llum vermella, vaig il·luminar l'habitació que estava en el pis de baix, i em vaig trobar un panorama molt satànic. Tots van baixar a mirar-ho però ningú es va atrevir a entrar. Jo sempre vaig dir que allí hi havia una foto molt curiosa, però ningú es va atrevir a fer-la amb mi.

web: http://www.yhd.es

instagram: https://www.instagram.com/yhd_lightart/

facebook: https://www.facebook.com/YolandaHermidaDiaz

twitch: https://www.twitch.tv/yhd_lightart

Comentaris

Creat el 03/11/21 Publicat stiven jimenez jimemez Enllaç Comentari
Como mola saber más cosas de grandes referentes, desde luego tiene una gran base y eso se refleja en sus trabajos. Enhorabuena y gracias por tener la oportunidad de conoceros más.

Deixi el seu comentari

Domingo Lunes Martes Miércoles Jueves Viernes Sábado Enero Febrero Marzo Abril Mayo Junio Julio Agosto Septiembre Octubre Noviembre Diciembre
close Cistella de la compra

Nou compte