Entrevista Cinc amb Sis | Fotografia Nocturna | Mario Rubio

Avui tenim a Mario Rubio a les preguntes de Cinc amb Sis, 5 preguntes per a tots els convidats, i 6 preguntes de la seva especialitat! 

Parla'ns una mica de tu, d'on ets, altres aficions, treball, etc 

Em dedico a la fotografia de manera professional des de fa uns 10 anys. Va començar com un hobbie, i sense voler-ho va passar a ser una professió. Per a mi la fotografia sempre ha estat una diversió, que ho continua sent, però aquesta afició va anar augmentant el nombre de dies i hores, i quan em vaig voler donar compte, no feia una altra cosa que no fos fotos. D'alguna manera, sense voler, es va professionalitzar. En el seu moment era mestre, i vaig decidir deixar la meva plaça per a dedicar-me a la fotografia. Em dedico a la meva professió i alhora a mi hobbie, em considero molt afortunat. 

5 Preguntes generals

Com vas començar amb la fotografia nocturna i/o light painting? 

Vaig començar de sort, una parella que vaig tenir, volia estudiar fotografia, i ens vam comprar una càmera, la Nikon D40x. L'atzar va voler que fes una fotografia en l'hora blava, que per descomptat que en aquell moment no sabia el que era l'hora blava. Vaig agafar la ccàmera i a la cases penjants de Cuenca, la part més bonica i turística de la ciutat, vaig fer allí una foto que em va sortir desenfocada, però la càmera va capturar aquest moment del cel blau, amb el contrast càlid de la ciutat, i aquest contrast em va agradar moltíssim. Quina cosa tant bonica! Després em vaig posar a investigar a la meva casa sobre fotografia nocturna, vaig veure els traços d'estrelles, em va meravellar, i em vaig posar a investigar molt. Això mateix va derivar en light painting. Dels primers light painters que vaig conèixer va ser a Pedro, el Nen de les Llums, meravellós treball, vam fer fotos una nit junts, i a partir d'allí, en un fòrum anomenat noctambulos.org i en el de nikonistas, vaig tirar totes les hores del món i més. I així va ser com vaig començar, per una fotografia en hora blava que em va conquistar.

Quins articles mai falten en la teva motxilla?

Mai falta el frontal ni l'angular, mai poden faltar. Ni filtres ara que faig més paisatge de dia, capvespres i albes. A vegades el teleobjectiu 70-200, no sempre el porto, i com no, un trípode, vagi on vagi.

Quines són les teves influències i els teus referents? 

La persona que més m'ha influenciat sempre ha estat José Benito Ruiz, és de qui més he après i més m'ha influenciat, hi ha molt de Benito en les meves fotografies, hi ha molt de José Benito en mi, tant a nivell fotogràfic com en les relacions amb altres fotògrafs, com en projectes personals o grupals, en evolució de la fotografia... Sens dubte el major referent.

Quin és el teu major somni fotogràfic? 

El major somni fotogràfic és seguir motivat a fer fotos, que cada vegada que vagi a fer un viatge, continui tenint la il·lusió de fer fotos, ara que per exemple, tenim aquest volcà a Islàndia, quina pena no poder anar a fotografiar-lo. El meu major somni és aquest, no és anar a un lloc o fotografiar un fenomen concret, si no continuar fent fotos i continuar creixent com a fotògraf. És un creixement més personal que la foto en si.

On i amb qui has après més?

He après molt amb molta gent, però en temes de fotografia, David Gamez, m'ha ensenyat un munt de coses, però d'ell vull destacar Lightroom i altres softwares, tot el que se de aquests programes és gràcies a ell. I altres fotògrafs... Hi ha tants, però torno a nomenar a José Benito Ruiz com abans, també a Jesús Manuel Gracia Flores, un tipus elegant que cuida cada detall de les seves fotos. Podria nomenar-te a ells i molts més.

6 Preguntes Nocturna

Com planifiques les teves fotografies? 

Si són fotografies que faig a cel obert, una via làctia, circumpolar, il·luminar una ruïna, paisatge coster, etc. El primer que faig és saber la posició i la fase de la lluna, perquè això em pot determinar si puc fer la foto o no, això el primer. Després, quina foto vull? Imagina't que faig fotos nocturnes a la costa, intentaré que hi hagi lluna, i que no estigui en el meu enquadrament, i si pot ser, que estigui a 45º o a la meva esquena. Si fotografio estrelles, intentar que no tingui lluna, i si fotografio la via làctia, intentar saber on es situarà el centre galàctic, si potser vull fer una fotografia que sembli que estàs dins de la via làctia, llavors vull que estigui el més perpendicular possible. 

Si fotografiaré estrelles, intentar que no hi hagi lluna, o tenir lluna nova, saber les condicions del cel segons l'època de l'any. Tot això quant a fotos de paisatge. 

En temes d'il·luminació, que il·luminaré? Tinc centenars de fotografies de cotxes, la planificació principal és que no em falti el material, ni flaix amb gels, ni llanternes, ni angular, repetint el flux de treball sense que falti gens de material. La planificació no passa només per saber la fase de la lluna, si no tenir el material controlat, sabent el que faré.

Quin lloc consideres de visita obligatòria per a algú que fa fotografia nocturna?

Hi ha munts... Però per a mi, els cels de les illes Canàries és figues d'un altre paner, l'Illa del Ferro, l'Illa de la Palma, Tenerife on jo resideixo, són cels que cal veure'ls. Parlo per al públic que estigui a Espanya, ja que els serà més fàcil venir a les illes des de la península que des d'una altra part del món. Però si parlem de Xile, el desert de Atacama, allò també és una cosa important... Però per aquestes terres, que vols fotografiar ruïnes, tenim Belchite Vell, tenim una leproseria aquí també a Tenerife molt interessant. Que prefereixes naturalesa... Des de Riu Negre a Huelva, passant per l'Escull de les Sirenes a Almeria, veient tota la línia de telègrafs òptics que unien València amb Barcelona, les Bardenas Reales si anem per Navarra... Hi ha moltíssims llocs interessants. Caldria veure el gust del fotògraf per a veure que recomanar-li. Pro els llocs que he comentat, parada obligatòria, des de la costa, a la zona de Castella i Lleó, plena d'esglésies del romànic súper fotogèniques.

Llum natural o artificial?

Abans artificial, actualment natural. Abans sempre caminava amb les llanternes, il·luminava molt més i a poc a poc ha evolucionat a una fotografia més de llum natural. Tant en albes /capvespres com en fotografia nocturna. Això m'ha portant a treballar més la composició, a buscar fites singulars, i que sigui la pròpia llum de les estrelles, la llum paràsita, la llum de la lluna la que predomini en l'escena. Això no treu que pugui utilitzar llanternes les vegades que facin falta, però fa cinc anys, Mario utilitzava més la llum artificial, avui em nodreixo més de la llum natural.

Si poguessis triar a qualsevol fotògraf/a per a anar a fer fotos, qui i on?

Aquesta és un compromís, que jo m’en vaig amb tothom! Però si només puc triar a una persona, anomenaré el meu amic David Gamez, perquè sóc tan summament feliç quan anem junts de viatge, a fer fotos, sense majors pretencions que riure i passar una bona estona. Així que si ara mateix em diuen, escolta, amb qui aniries a fer foto? Trio a David perquè es que farem moltes fotos, sé que em riuré moltíssim, se que beurem i menjarem que és el que ens agrada als dos i ens ho passarem molt bé. I amb David m'aniria tres o quatre dies a Nova York i dos dies en las Vegas.

En les teves sortides fotogràfiques nocturnes, sol/a o acompanyat?

Sempre acompanyat. En els més de deu anys que porto fent fotos, quantes vegades haurem sortit a fer fotos? Perquè en tot aquest temps, potser només 3 o 4 vegades he sortit sol, la resta acompanyat. El primer perquè m'ho passo millor, el segon per seguretat, el tercer per compartir, encara que la primera i la tercera van unides. Però anar sol no se, potser no m'agrada caminar sol a la nit “quin fotògraf nocturn sóc” jajaja Però és la realitat, prefereixo anar amb gent, em motiva més, em concentro fins i tot més, i davant qualsevol imprevist, sempre és millor anar acompanyat.

Generalment, les teves fotografies tenen només revelat o també edició? 

Només revelat, toco molt poc les fotos. Li poso molt mimo en el moment de fer les fotos i no em considero un expert en edició, no he evolucionat a conèixer les eines d'edició, parlant de capes, màscares de capa, etc. Les meves fotos intento que siguin el més puristes possibles. Més que res perquè no he sentit la necessitat de fer-li alguna cosa a les fotos en l'ordinador perquè no m'ha deixat satisfet, si digués que li faltava contrast, saturació o alguna cosa... llavors segurament hauria après. Però com no he sentit la necessitat de crear coses diferents a les que puc fer amb el revelat bàsic d'ombres, altes llums, una mica de saturació, contrast, soroll, balanç de blancs... Amb els cinc primers ajustos que pots trobar en qualsevol programa de revelat, amb això revelo les meves fotos. Si treuen tota la resta ni ho notaria.

Web: https://www.fotografonocturno.com

Web academia: https://www.academiadefotografos.com

Facebook: https://www.facebook.com/fotografonocturno

Instagram: https://www.instagram.com/mario_rubio/

YouTube: https://www.youtube.com/user/Nightphotography

Comentaris

Sense comentaris

Deixi el seu comentari

Domingo Lunes Martes Miércoles Jueves Viernes Sábado Enero Febrero Marzo Abril Mayo Junio Julio Agosto Septiembre Octubre Noviembre Diciembre
close Cistella de la compra

Nou compte